FASTER.NU roadracing

INGEN RACING 2014

Posted By Johan / May, 7, 2014 / 1 comments

cartoons-text_00239754

Nu är beslutet taget. Det blir ingen racing för mig 2014. Det var inget lätt eller snabbt beslut, tro mig.

Det är väldigt många saker som spelat in men dom största är att jag inte känner att jag har rätt förutsättningar, varken ekonomiskt eller fysiskt, för att göra en seriös satsning i Superbike. Jag tvivlar inte på att det är rätt beslut, men det är en väldigt konstig känsla och det kommer nog ta lite tid innan jag vet hur det egentligen känns.

Jag vill tacka alla som hjälpt och stöttat under resans gång och alla som förgyllt tävlingar och träningar under åren!

// johan

1 ÅR AV REHAB

Posted By Johan / February, 18, 2014 / 1 comments

1

Idag har det gått 1 år sen jag slet sönder knät. Hade jag insett då hur lång tid det skulle ta att bli bra igen hade jag nog brutit ihop. Det är fortfarande några månader kvar innan jag är helt bra men det går hela tiden framåt och jag kan konditionsträna utan större problem nu. Högra låret är fortfarande ett par cm mindre i omkrets än det friska och mycket svagare. Jag har börjat kunna lägga på lite vikt vid styrketräningen utan att knät sväller upp och det blir bakslag. Det känns som att det är mindre tid på dagarna det gör ont när jag rör mig än tvärtom nu. Jag ser inga större hinder för att hinna vara i form till säsongen startar.

Varje gång man skadat sig inser man efteråt hur mycket man hade kunnat korta ner rehabiliteringen om man bara hade träffat rätt läkare på en gång. Man måste verkligen vara påläst och stå på sig för att kunna avgöra om läkaren vet vad han pratar om eller bara vill bli av med “problemet” (a.k.a. patienten). Man måste vara jävligt besvärlig helt enkelt. Jag ska jobba på det framöver. 🙂

Ikväll startar monteringen av motor/hoj igen eftersom alla delar kommit nu. Stort tack till MC Hörnan (www.mc-hornan.se) i Södertälje för hjälpen med delarna!

// johan

12 veckor efter ACL-OP

Posted By Johan / November, 30, 2013 / 0 comments

2013-11-23 19.29.45Nu har det gått 12 veckor efter operationen och det går fortfarande framåt utan större problem. Knät börjar klara lite mer påfrestning och jag kan gå normalt utan att halta dom flesta dagarna. Det värker och stelnar lite om jag sitter still länge men det blir bättre hela tiden.

När läkarna och sjukgymnasten sa att det skulle ta 12-18 månader att bli helt bra tänkte jag att dom var lite väl negativa. Nu börjar jag förstå varför. Efter 3 månader utan att kunna träna speciellt hårt har den mesta styrka jag hade innan försvunnit. Och dra åt helvete vad jobbigt det är att träna upp den igen!

Jag försöker vara så tålmodig jag kan och låta det ta den tid det tar men det är påfrestande på psyket när det börjar kännas som man kan börja göra saker igen. Mina nya skidor som står här mot väggen bara skriker åt mig att det går nog att åka lite iaf. När jag försöker ta upp sånt med sjukgymnasten får han något svart i blicken. 🙂

Hojen har börjat sin vinterrehab den med. Allt ska kollas igenom och servas. Med dåliga grejer sätter man inga nya PB! Och det är det stora målet för nästa säsong. Köra fortare och mer än tidigare.

// johan

POWERBAR

Posted By Johan / November, 7, 2013 / 0 comments

2013-10-31 17.31.03

Nu är det dags att börja trappa upp träningen sakta. Steg 1 blir att börja konditionsträna. Det tar lång tid att få tillbaka konditionen eftersom jag egentligen inte kunnat träna ordentligt på nästan åtta månader nu. Men det är också för tidigt att gå på med någon tyngre styrketräning.

PowerBar kommer att supporta under 2014 och se till att vi har alla förutsättningar för att prestera på topp!

Gå in på deras sida och kolla om dom har något som passar dig.

http://www.powerbar.com

PowerBar distribueras i Sverige av Wenaas Sport og Fritid. Förutom PowerBar har dom ett gediget utbud av produkter inom Outdoor, Sport (Cykel, Racketsport, Fotboll, Löpning, Slalom mm.), Resa, Sko och Industri. Klicka in där med!

http://www.wsf.se/

// johan

8 VECKOR EFTER ACL-OP

Posted By Johan / October, 31, 2013 / 0 comments

2013-10-29 14.57.17

Nu har det gått 8 veckor sen operationen och det börjar kännas bra. Var hos ortopeden på kontroll igår och gängor, stift, borrhål och skruv såg bra ut. Har ca 0-135 graders böjning och jag kan gå ganska normalt. Börjar sakta få tillbaka kontrollen och kontakten med musklerna. Det är skönt att kunna röra sig tillräckligt för att få träningsvärk igen!

Det jobbiga är att ta det lugnt och inte gå på för hårt. Det känns så bra så jag vill köra på och träna hårt men tydligen är korsbandet som ömtåligast just nu. Så det är bara att lyssna på ortopeden och sjukgymnasten och ta det lite lugnt. Fick lite mer info om exakt vad dom hade gjort vid operationen också. Jag hade tydligen haft väldigt mycket irriterad vävnad inne i knät som dom skurit bort. Det förklarar varför det fortfarande känns ömtåligt för belastning och gör att jag inte kan gå speciellt långa sträckor.

På det stora hela såg det riktigt bra ut så jag hoppas det fortsätter så! I november ska vi börja trappa upp träningen och snart borde jag kunna börja bygga kondition igen också.

// johan

3 VECKOR EFTER ACL-OP

Posted By Johan / September, 25, 2013 / 1 comments

knee

Nu har det gått tre veckor efter operationen. Gipset togs bort efter en vecka och ersattes av en ortos (ledat knäskydd). Ortosen har varit låst i 30 grader men är ändå mycket bättre än gips. För en vecka sen fick jag ta bort dom 20 metallklamrarna dom använt istället för att sy. Väldig skönt eftersom dom satt ganska illa till på ställen där ortosen klämde på dom.

Efter lite samråd med ortopeden igår fick jag öppna upp rörelseområdet på ortosen mer och tidigare än planerat och jag har den nu inställd på 15-90 grader. Just nu känns det som någon slagit en spik rakt genom knät när jag försöker böja benet men det är kanske inte så konstigt. Dom har ju faktiskt borrat rakt genom benen och flyttat senor och skruvat fast dom igen.

Efter två dagars (inte allt för skönt) uppmjukande kan jag faktiskt med lite vilja och tålamod böja det nästan 90 grader och går utan kryckor! Är inte helt säker på att gå är rätt namn för det eftersom jag ser mer ut att stå still om man jämför med normalt gångtempo. Första målet är nu att fortsätta mjuka upp och försöka hitta kontrollen på musklerna igen så jag kan böja 110 grader. Innan dess kan jag inte komma upp på träningscykeln och börja någon riktig rehab.

Bara bita ihop och nöta vidare.

// johan

 

SÄSONGEN PÅBÖRJAD!

Posted By Johan / September, 6, 2013 / 2 comments

2013-09-06 08.47.14Igår påbörjades nästa säsong med ett nytt främre korsband i högerknät. Man kan ju inte bara serva hojen under vintern!

Inte så roligt men nödvändigt och ganska bra tajming. Slet ju sönder knät i februari och har kämpat med rehab sen dess. Jag fick även lite bra nyheter från läkaren efter operationen. Inre sidoledbandet och kompressionsskadorna har läkt till 100% och menisken var helt oskadd. Jag har tyvärr fått gips för att skydda nya korsbandet p.g.a. att jag kan översträcka högerknät och det förlänger rehaben ganska mycket.

Planen är att vara körklar om 6 mån om allt flyter på. Lika bra som innan kommer jag nog inte bli förrän efter 12-18 mån men som tur är så belastas inte främre korsbandet speciellt hårt vid roadracing. Det största problemet blir att hitta sätt att konditionsträna. DET behövs vid roadracing!!!

Jag kommer skriva lite rehab/träningsblogg under vintern för att dokumentera förloppet och peppa mig själv att hugga i. Först på schemat står dock en veckas vila innan gipset åker av och dom låser fast mig i en ortos istället i 6 veckor till. Först 3 veckor fixerat i 30 grader och sen 3 veckor rörlig i 30-90 grader.

All uppmuntran och ryggdunkningar uppskattas! 🙂 Nu är det dags för mer piller och den dagliga sprutan.

Trevlig helg!

// johan

 

SÄSONGEN AVSLUTAD

Posted By Johan / September, 3, 2013 / 0 comments

edit

Tyvärr måste jag sätta punkt för den här säsongen nu. En knäoperation är inplanerad för att åtgärda menisk och korsband och jag vågar inte riskera att skada mig innan operationen. Det skulle kunna betyda uppskjuten operation och att jag missar hela nästa säsong. Jag har ca 3-9 mån rehab att vänta mig efter operationen beroende på hur mycket dom måste åtgärda.

Stort tack till alla som sponsrat, hjälpt och stöttat under säsongen! Det är ovärderligt. Det har varit kul att kunna köra det lilla som gått i år och till och med putsat några personbästa fast kroppen inte varit på topp. Nu blir det fokus på att bli hel igen och komma tillbaka nästa säsong med bättre utgångsläge än någonsin!

// johan

BILDER FRÅN HELGEN

Posted By Johan / July, 30, 2013 / 0 comments

grid_JA23Nu finns det ett litet fotoalbum från helgen på bildsidan.

// johan

 

TÄVLING: SO/SM KARLSKOGA

Posted By Johan / July, 29, 2013 / 2 comments

2013-07-26 14.11.27

 

I helgen var det tävlingar i både Scandinavian Open (en sprintcup med dubbla korta race på samma dag) och i SM. Lördagen var SO och söndagen var SM. Det här var min debut i PRO Superbike som är högsta 1000 kubiksserien för elitförare i Sverige. Efter en olycka i vintras med en komplicerade knäskada som följd har jag inte kunnat köra fullt tidigare. Här kommer en liten sammanfattning av helgens minst sagt händelserika dagar!

JA23_ollieFoto: Ilari Bjuvander

FREDAG (Free practice 1 & 2)

Jag hade en hyfsad grundinställning på fjädringen och med så lite tid på banan tänkte jag hålla fast vid den om det inte var något som var allvarligt fel. Fokus låg på att försöka växla över från träningstempo till racetempo och få upp lite fart. Grabbarna i toppen kör sinnessjukt fort i den här klassen! Jag körde ut på begagnade däck och hittade lite flyt trots att det sladdade överallt. Var ganska nöjd med dagen trots att jag var nån sekund för långsam men med tanke på hur lite jag kunnat träna var det helt ok.

IMG_0210-3Foto: Ilari Bjuvander

LÖRDAG (Kval, race 1, race 2)

Strålande sol och sjukt varm! Rullade ut på kval med nya däck och hade grymt fäste och hela hojen kändes riktigt bra. Stegade upp lite tempo och började ladda för att lägga några snabba varv när jag plötsligt får ett framhjulssläpp från ingenstans i senare delen av Ejes kurva. PANG! Antingen träffade jag någon av (och det finns många!) asfaltsskarvarna olyckligt eller så hade jag inte fått upp tempen tillräckligt i framdäcket än. Kanske gick jag helt enkelt lite för hårt där. Mårtensson (#21) som låg precis bakom sa att det såg ut som att framdäcket inte hade tempen uppe än eftersom det kom så oväntat på ett konstigt ställe. Hur som helst så fick jag inga varvtider för att kvala in så jag fick stå längst bak i starten. Inte så roligt när det kändes som jag hade bra fart i kroppen!

Race 1 (SM/SO): Klantade mig lite i starten från min 13:e startruta men var ändå uppe på 10:e plats ut ur första kurvan. Jag var orolig att kraschen skulle satt sina spår och att jag inte skulle ha självförtroende att pressa men jag plockade två platser till på första varvet och på andra varvet satt jag nytt personbästa även fast jag körde om två stycken till och var uppe på 6:e plats! Tyvärr hade jag för lång lucka upp till nästa klunga vid det laget så jag orkade inte jaga ikapp utan drog upp en lucka till dom bakom och såg till att hålla mig på hjulen in i mål.
6:e plats = Väldigt nöjd.

grid_JA23Foto: Ilari Bjuvander

Race 2 (SO): Det här var ett superkort sprintrace på bara 6 varv så jag var nöjd med att få starta i andra led på 6:e startruta (resultat från race 1). Någon hade lyckats trampa ur kontakten till min däckvärmare till framhjulet så jag fick rulla ut på start men ett ganska kallt framdäck. Dom ska hålla ca 90 grader normalt! Gjorde en bra start men bland dom här killarna gör alla bra starter så jag var 6:a in i första kurvan men tog en placering på första varvet och hade häng på 3:an och 4:an. Framhjulet gled lite i kurvorna och det var lite svårt att få stopp i hårda inbromsningar men det blev bättre för varje kurva. Men när jag pressade för att hänga med bromsade jag på mig lite och var tvungen att ta en liten omväg genom sandfållan för att inte ta med mig killen framför av banan. Onödigt misstag av mig där jag skulle ha slappnat av lite och bara följt med några varv. Men det är baksidan av så här korta race, 6 varv hinner man inte så mycket på. Jag kom upp på banan igen men var hopplöst sist. Körde ändå ikapp och förbi sista man och kom ikapp näst sista klungan men då var det sista varvet och jag hann inte köra om dom.
11:e plats = Inte så nöjd…

IMG_0115-3Foto: Ilari Bjuvander

SÖNDAG (Kval, race 3)

Kval: Lagom till kvalet började det regna. Har inte kört något på regn i år och eftersom kvalet på lördagen också gällde inför dagens race var jag tvungen att köra bättre än den som kört långsammast i torrt på lördgen. Vilket INGEN skulle kunna göra i regn. Planen var att jobba lite på att få upp känslan och ställa in hojen för regn och bara snurra lite säkra varv ifall det blev regn på racet också. SÅ BLEV DET INTE! Redan 3:e varvet när jag vikt in i Ejes hör jag hur det börjar skrapa bakom mig och jag hinner tänka “Nej! Hoppas han inte klipper mig!” Sen smäller det bakifrån. Jävligt onödigt tyckte jag och jag var inte direkt nöjd (“lite” arg ungefär) med tanke på att kvalet inte betydde något annat än att fila på inställningar på hojen. Han visste antagligen inte det (hoppas jag!!!) och då är det helt ok. Sånt händer när man kvalar och pressar tider.

2013-07-27 11.32.36

Race 3: Tack vare mina utmärkta mekaniker Peter & Tomas och lite delar från Grevens mcdelar fick vi ihop hojen och jag kunde rulla ut på start. Eftersom det var SM var det normal racedistans på 18 varv. Det hade börjat regna igen så jag fick rulla ut på regndäck. Jag stod ju fortfarande sist eftersom tiderna från lördagen då jag inte fått några gällde. Sämsta tänkbara och ännu sämre i regn då det är vansinne att försöka bromsa om folk in i första kurvan. Det slutar med att man tar med sig halva fältet ut i sandfållan. Jag spinner hela rakan i starten och kan bara lägga mig längst bak i första kurvan och försöka. Det är en hel del stök och bök och jag tar några placeringar första varven men hojen går inte rent och växlarna hoppar i och ur som dom vill. Någonting hände när jag blev torpederad och det är bara att försöka ta sig i mål utan att riskera för mycket för sig själv och andra.
8:e plats = Jävla piss

2013-07-28 11.34.15

Tack till alla er som var och hjälpte till och hejade på! Sjukt kul att det dyker förbi så många och snackar lite skit.
Nu ska vi börja riva hojen och se vad som har hänt.

RESULTAT FINNS HÄR: RESULTATLISTOR! 

// johan